Ondernemen met zelfvertrouwen

Voordat je start met ondernemen, zijn er een aantal dingen waar jij je beter bewust van kan zijn. Het zal je helpen om te blijven ondernemen. En het helpt je om goed voor jezelf te blijven zorgen.
Drie aandachtspunten voor succes:
1. Wees bewust van je energie
Enthousiasme en passie zorgen voor het aanwakkeren van energie. Als je net start met ondernemen, heb je waarschijnlijk heel veel energie en ga je er volledig voor! Helaas hebben wij mensen maar een beperkte hoeveelheid energie om te geven elke dag, dus op een gegeven moment krijg je een dip in je energie. Wees hierop voorbereid.
2. Wees voorbereid op je interne criticus
Als je in je dip zit, komen ook vaak de twijfels om de hoek kijken. Ook wel genoemd “interne criticus”. Je wordt door jezelf op de proef gesteld. Kan je dit wel echt? Wie houd je voor de gek? Je denkt dat er mensen/bedrijven zijn die beter dan jou zijn. “Je bent niet goed genoeg.” Geloof deze gedachten niet! Er was een moment dat je volledig overtuigd was dat je dit WEL kon.
Zorg ervoor dat je je kritische gedachten uitdaagt en er tegenover zet waarom je dit WEL kan. Zorg dat je door deze dip heen komt. Vaak geven mensen op als ze deze gedachten niet onder controle krijgen. Dus blijf je kritische gedachten uitdagen met concrete voorbeelden waarom je het wel kan. En dat je doorzet, ook al zou je kunnen falen.
3. Wees realistisch en mild
Niemand is ineens succesvol geworden. Vaak gaat daar enorm veel werk en tijd aan vooraf. Kijk naar de tijd die je hebt om te investeren in je bedrijf en of je wel alles zelf moet uitvoeren. Er komt nogal wat bij kijken. Denk aan marketing, sales, website en social media onderhouden, financiën, etc. Verwacht je wel dat je dat allemaal kan op kort termijn, dan stel je te hoge eisen aan jezelf.
Praat eens met andere ondernemers om een beeld te krijgen van hoeveel tijd het kost. En dus wat realistisch is om van jezelf te verwachten. Wees mild naar jezelf en help jezelf door jezelf juist aan te moedigen om realistisch te blijven en te blijven genieten van het ondernemen. Gun jezelf de ruimte om te groeien.
Mijn boodschap is dat iedereen een energiebalans heeft die hij of zij in de gaten moet houden en daarnaast de relatie met jezelf goed onderhouden. Kritische noten en niet luisteren naar je lichaam, zal je op den duur gaan opbreken en ben je binnen no time overspannen. Je wordt enorm op de proef gesteld als je gaat ondernemen.
Jij bent je grootste cheerleader. En dat elke dag!
Dus stel jezelf de vraag, wat heb jij nodig om elke dag gemotiveerd en met een goede dosis energie de dag te beginnen?