Grenzen stellen: De zin en onzin van “NEE”

Waarom het oké is om voor jezelf te kiezen

Waarom is het zeggen van nee zo moeilijk? Of het nou op de werkvloer is, thuis, je vrienden of bij familie. Zelfs tegen een verkoper vinden we het soms moeilijk om “Nee” te zeggen.
De angst in het stellen van grenzen
Want waar hebben we het eigenlijk over? Waar zeggen we “Nee” tegen? En wat zit erachter dat maakt dat we het moeilijk vinden? 
Elke keer als ik de vraag stel, krijg ik vaak het volgende te horen:
– Ik ben bang om de ander te kwetsen;
– Ik ben bang dat de ander mij niet meer aardig vindt;
– Ik wil niet over komen als een bi*** of kl**tzak;
– Ik wil niet uitgemaakt worden voor egoïst.
Mijn angst was altijd dat mensen mij niet meer aardig zouden vinden en mij niet serieus zouden nemen. En mijn grootste angst was dat ik mensen zou verliezen. Door te oefenen in het stellen van mijn grenzen, heb ik stap voor stap geleerd om beter voor mezelf te zorgen. En al die angsten zijn niet terecht. Ik heb nu veel meer energie, voel me meer content met mezelf en sta sterk in mijn schoenen.
De noodzaak van zorgen voor jezelf
Maar wat gebeurt er eigenlijk als je wel “Ja” zegt tegen de ander, terwijl je eigenlijk “Nee” wilt zeggen? Je wijst je eigen behoefte af. En je neemt je eigen gevoel niet serieus. Door dat stelselmatig te doen, wijs je continu jezelf af en raak je gedistantieerd van jezelf. Als het ware neem je afstand van je eigen gevoel en maak je dat weg of je verstopt het. Dat kan nooit goed voor je zijn!

“Neem jezelf serieus en zorg dat de ander je serieus neemt.”
Wat als je egoïstisch wordt genoemd?
Grenzen stellen is een ding. Men wordt snel egoïstisch genoemd als je je eigen plan trekt. Maar waarom is dat zo? Het egoïstisch handelen is deels natuurlijke aanleg van instincten en driften van de mens die erop gericht zijn om te overleven. Dus als iemand op zijn tandvlees loopt, zou die juist egoïstisch moeten handelen om beter voor zichzelf te zorgen op dat moment. Egoïsme is dus niet altijd negatief als het verbonden is aan de overlevingsmodus en beter voor jezelf zorgen.
Jouw mindset over grenzen stellen
Om achter je “Nee” te staan, is je mindset ontzettend belangrijk. Stel jezelf daarom de volgende vragen:
– Wat levert het mij in – positieve zin – op als ik NEE zeg?
– Wat maakt dat ik niet mijn grens mag stellen?
– Als ik mijn grens niet stel, wat loop ik dan mis?
– Wat vind ik zelf van mensen die Nee zeggen?
– Ben ik het waard om voor mezelf op te komen?
Elke eerste stap naar verandering, start met de manier hoe je erover denkt. En vergeet niet dat mensen er ook iets voor terug krijgen als je “Nee” zegt. Door je grenzen te stellen houd je meer energie over, ben je gelukkiger met jezelf omdat je voor jezelf zorgt en dat heeft weer een positief effect op je omgeving.
Dus omarm je “Nee” en zorg voor jezelf. Want de enige die dat het beste kan ben jij!